sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Limerisottoa, nam!

Ai että miusta on ihanaa viikonloppuisin panostaa ruokaan ja tehdä jotain ihan muuta kuin arkena kiireessä kyhättäviä peruspöperöitä. Samoin kyllä vaadin, että silloin koko perhe istuu pöydän ääreen ja syö kiireettömästi. Viikolla koko porukan saman pöydän ääreen päätyminen töiden ja hoidon vuoksi on melkein ihme, harmi vaan.

Useimmiten tuo panostusruokapäivä on muotoutunut sunnuntaiksi, mutta tällä kertaa oltiinkin hurjia ja väännettiin pöperöt lauantaina. Muutenkin viikonloppuisin tulee panostettua ruokaan, aamupalat ovat useimmiten jotain muuta kuin kiireessä keitetty perus elovenakaurapuuro tai leipäpussista löytyvä kuiva tissipala. Huonosti nukutusta yöstä huolimatta sitä jaksaa pyöräyttää pesueelle kunnon pöydäntäydellisen aamupalaa, jolla jaksaa temuta myöhäiseen lounaaseen. Viikolla pelkkä sana aamupala saa niskakarvat pystyyn. Viikonloppuisin tulee myös leivottua ja herkuteltua enemmän, jotenkin se toisen aikuisen läsnäolo ja jaettu vastuu helpottavat oloa kummasti. Tavallisia ovat lisäksi ulkoilun jälkeiset kaakaot ja kuumaat mehut, suklaalla tai muulla herkulla, tai ihan vaan ilman.

Söin kerran syksyllä raskauden aikaisissa kalahimoissani Rossossa lohta kera limerisoton. Sielä taisi silloin olla joku Nonna-teema menussa, mutta sittemmin en annosta, harmi vaan, ole listalta bongannut. Koska mieleni tekee taas kalaa ja himoitsen limen raikasta tuoksua ja makua, oli ihan pakko saada lohta ja kylkiäisenä limen raikasta risottoa.


Limerisotto

sipulia (meillä pieni keltasipuli ja jääkaapista löytynyt purjonloppu)
voita
1 dl valkkaria tai kuivaa omppusiideriä
1 L kasvislientä
3 dl risottoriisiä
limeä, kuoret ja mehu (2 oli aika kiva määrä)
1½ dl raastettua parmesaania

Silppua sipulit ja kuullota niitä voissa riittävän isossa kattilassa. Tee sillä välin toisessa kattilassa kasvisliemi ja pidä se kiehuvana. Mittaa riisit sipuleiden joukkoon, kääntele hetki, mutta varo polttamasta. Lisää vinkku tai siideri. Kääntele ja lisää kasvislientä vähän kerrallaan, niin että se ehtii välillä imeytyä riiseihin. Testaa risoton kypsyys. Mausta limekuoriraasteella ja -mehulla, ota kattila pois liedeltä. Lisää parmesaani ja sekoita hyvin. Lisää vielä nokare voita.

Tarjoa pannulla paistetun tai lämminsavulohen kanssa. 

Nautinnollista sunnuntai-iltaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kivasta viestistä <3