sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Yök, no ne kotityöt!

Keittiöstä kuuluu napakka "Äiti, anna tiskirätti!" Kun väsynyt, sohvalle rojahtanu äiti saa raahauduttua äänen perässä, seisoo Unelma keittiön pöydän edessä kädet lantiolla pienessä etukenossa. Neidin perusasento muuten! Annan rätin, nojaan tiskipöytään helpottuneena ja katson kun pieni prinsessani husii rätillä pöydän ääressä. Kiitän mielessäni jotain suurempaa tuosta pienestä naisenalusta <3


Unelman ehdottomia lempparihommia ovat pöydän tai pölyjen pyyhkiminen (molemmat käy, kunhan on rätti kädessä), pyykkihommat lajitteluineen ja viikkauksineen sekä leipominen. Karvan alle 4 vuotiaani lajittelee likaiset pyykit omiin koreihin väreittäin täydellisesti. Kun taas pian esikoululaiselle tuntuu lajittelu olevan maailman vaikeinta ja pitkäpiimäisintä hommaa. Ja koreja on siis tasan kolme, vaaleat, kirjavat ja tummat.



Lapset on otettu jo pienestä pitäen kotihommiim mukaan, tosin tunnustan näiden yhdessä tekemisten jääneen viime aikoina, kun tekisi vain mieli saada hommat äkkiä valmiiksi, kerralla ja helpolla. Lelujen siivous on ollut lasten kontolla siitä lähtien kun ovat kyenneet sitä tekemään. Ja en todellakaan hurskastele, eivät ne lelut läheskään aina omille paikoilleen löydä. Toisinaan saan repiä hiuksia päästäni kun yhden palapelin siivoamiseen saattaa helposti mennä 15min, kun se pitää vahingossa purkaa ja koota, uudestaan ja uudestaan.

Mie olen pienestä pitäen osallistunut (tahtoen tai tahtomatta) kotitöihin. Muistan kuinka p****aa oli teininä tyhjentää tiskikonetta, kantaa pihalle roskiksia tai siivota se oma huone. Voi kuinka monta kertaa olenkaan lapsena siivonnut huoneeni äidin uhattua pyörähtää sielä jätesäkin kanssa, ja voi kuinka monta kertaa tulen varmaan toistamaan tämän äitini uhkauksen. Ja olen jo paristi toistanut äitiäni kun pyynnöistä huolimatta mitään ei ole tapahtunut ja lastenhuoneessa saa kompastella leluihin, varsinkin pikku legoihin! Voin hetkittäin tuntea äitini tuskan, vaikka vielä ei olla lähellä niitä hetkiä mitä hän on miun kanssa käynyt läpi. I love you mum! <3 Tänäkään päivänä siivoaminen ei ole lempparihommiani, mutta teen sen ilman uhkailuja ja mukisematta :) Sen sijaan rakastan pyykinpesua ja silloin tällöin tiskaamistakin!


Juttelimme muuten aiheesta tuossa päivänä yhtenä perhekahvilassa ja hassua miten erilaisia mielipiteitä tähän asiaan löytyi. Minä olen sitä mieltä että perheessä kaikki osallistuvat kykyjensä mukaan kotitöihin, eivätkä ne ole vain äitien hommaa (*vinkvink miehen ketaleelle, vähän oma-aloitteisuutta kehiin). Kun taas erään äidin mielestä oli ihan ok, että hän hoitaa kotona lähes kaiken verhojen ompelusta autojen sytystulppien vaihtamiseen. Tosin, tässä vaiheessa meidän muiden oli kyllä ensin pullan murut kurkuista rykittyämme kysäistä, että mitä se mies siellä kotona tekee.. Harrastaa, kuulemma! Eihän siinä, en minä ole kenenkään tapoja tuomitsemaan, jokainen kokee ja tekee asiat omalla tavallaan. Suurimmassa osassa tuntemiani perheitä hommia tekevät kaikki, myös ne kultamussukat. Harmi, ettei kahvilassa ollut tälläkään kertaa yhtään isää lataamassa omia tuntemuksiaan. :)

Tehdäänkö teillä kotihommat yhdessä? :) Mikä on just Siun lempparikotityö? Entä ehdoton inhokki?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kivasta viestistä <3