lauantai 24. tammikuuta 2015

Kauraleipää, kiitos!

Pakkasen uumenista aamupalaksi kaivamani kaupan kuiva(htanut) leipä ei makuhermoja hivellyt. Vähän tulee leipää syötyä ja en kyllä ihmettele tällä pakastimen sisällöllä.. Mutta sain siitä innon penkoa leipomista ikuisuuden odottaneet jauhopussit kaapista ja laittaa leivän tulille.


Vaikka kyläpahasemme kaupat ja etenkin yllättäen Prisma (pisteet sille!) onkin kasvattanut kiitettävästi gluteenittomien tuotteiden tarjontaa viimeisen vuoden aikana, tuntuu niiden hinta niin rahapussissa, kuin harmittavan usein makuhermoissakin. Pakastettujen, paljon tärkkelystä sisältävien leipien rakenne ei ole miellyttävin ja rehellisesti sanottua ei se makukaan aina paras mahdollinen ole. 
 
Melko harvoin vain tulee kaivettua yleiskonetta ja jauhopusseja kaapista leivän leivontaan, varsinkin kun tuntuu, ettei itsekään saa  aina rakenteesta kunnollista. Jokunen aika sitten nappasin matkaani kauppareissulta Provenan Gluteenitonta Kauraleipämixiä ja koin tänään leipää leipoessa valaistuksen! Tuo seos oikeasti toimii ja sillä saa helposti hyvää leipää, sekaan kun voi heitellä mausteeksi milloin mitäkin. Tänään mukaan pääsi tylsästi ihan vaan kaurahiutaleita, ensi kerralla ehkä kuivattuja karpaloita tai kurpitsansiemeniä, tai ehkä molempia. 


Pehmeä kauraleipä

2 dl vettä
vajaa ½ dl öljyä
½-1 tl suolaa
½ pss kuivahiivaa
5 dl Provena kauraleipämix-jauhoseosta
1 dl kaurahiutaleita

Mittaa kulhoon reilusti kädenlämpöinen (eli hienosti +42 asteinen) vesi. Lisää sekaan suola, kuivahiiva jauhoihin sekoitettuna, kaurahiutaleet sekä öljy.
Vaivaa taikinaa pari minuuttia hitaalla nopeudella ja lopuksi vielä hetki täydellä teholla.

Voitele (n. 1L) vuoka ja kaada taikina. Anna kohota liinalla peitettynä 30-40 minuuttia. Voitele halutessa vedellä ja tiputtele pinnalle kaurahiutaleita.

Paista leipää uunin alatasolla 200 asteessa noin 25-30 minuuttia.



Puolet leivästä katosi parempiin suihin heti lämpöisenä, pelkällä voilla :) Puolet pääsee pakastimeen viipaloituna odottamaan nautinnollisia aamiaishetkiä!

Laura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kivasta viestistä <3