torstai 15. tammikuuta 2015

Limekakkua vanhemiseen.

Tammikuun alku on tänä vuonna ollut erityisen juhlava. Yleensäkin tähän aikaan juhlitaan monia syntymäpäiviä, mutta tänä vuonna humuun on vielä lisätty mm. Alman ristiäiset. Herkkuja on siis taas syöty, joten tämä voisi (Huom! Paino sanalla Voisi) olla postaus kuntoilusta tai herkkukilojen hävittämisestä.. Mutta ei, sitä tämä ei ole, päinvastoin!

Alkukuussa olleilla 4-vuotissynttäreillä oli tarjolla limejuustokakkua, joka raikkaudellaan lumosi miut. Kun piti miettiä jotain pöydäntäytettä omille (ja miehen ketaleen) synttäreille, oli mielessä heti tuo limekakku! :)


Testasimpas muuten samalla ekaa kertaa tuota kiillettä! Vaikka muuten on tullut kokeiltua jos ja vaikka mitä, oli tuo kiille edelleen kokeilematta.. Ehkä koska yleensä kilteet ovat rehellisesti sanottuna tylsän makuisia. Nyt siinä oli makua!

Otin mallia kakkuun Kinuskikissalta, mutta kuten lähes aina, sävelin hiukkasen tai tällä kertaa aika paljon enemmänkin.


Pohja
150g gluteenittomia digestivejä
50g voita

Täyte
3 liivatelehteä
250 g mascarponejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1-1,5 dl (tomu) sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 limeä

Kiille
3 liivatelehteä
0,5 dl limemehua (tuli 2,5 limestä)
0,5 dl sokeria
vajaa 2dl vettä
karkkiväriä

Sujauta irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.

Murskaa keksit, sulata voi ja sekoita keskenään. Levitä tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle. Laita jääkaappiin odottamaan täytettä.

Laita liivatteet vesikylpyyn pehmenemään. Vatkaa kerma. Raasta kahden limen kuoret ja purista kolmesta limestä mehut. Sekoita toisessa kulhossa mascarpone, tuorejuusto, sokerit, limemehu ja -kuoriraaste.

Sulata liivatteet lämmitetyn kattilan pohjalla (kattila siis tyhjänä liedelle, lämmitä ja nosta liivatteet puristamatta sinne). Vatkaa pallovatkaimella pieni määrä mascarpone-tuorejuustotäytettä liivatteiden joukkoon. Kaada sitten seos täytekulhoon ja sekoita. Sekoita kerma varovasti täytteeseen ja levitä keksipohjan päälle. Laita kylmään köllimään, kuulemma vähintään noin kolmeksi tunniksi.

Kun kakku on hyytynyt (pinta ei saa olla lötkö kiillettä laitettaessa), laita taas liivatteet vesikylpyyn. Purista limeistä mehut. Sekoita sitten mehu, sokeri ja vesi makeaksi mehuksi. Värjää karkkivärillä sopivan vihreäksi. Lämmitä pieni määrä mehua kattilassa ja sulata liivatteet siihen. Sekoita liivateneste loppuun mehuun ja jäähdytä. Kaada neste lusikan kautta kakun päälle ja nosta kylmään hyytymään.


Ehkä tästä on hyvä aloittaa hiukan herkuttomampi tai ainakin vähäsokerisempi elämä, on taas tullut mätettyä kaikkea hyvää kaksin käsin. Tosin, vaatekutsukausi on vasta tuloillaan ja edessä monet pirskeet ja kissanristiäiset ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kivasta viestistä <3